8 Ağustos 2014 Cuma

"İslâm Devleti" için yeni evre: ABD'ye karşı

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'a sınırlı ölçüde ve havadan müdahale edeceklerini duyurdu. Esas olarak şunları söyledi (diplomatik nüanslara dikkat ederek özetliyorum):
1. Erbil ve Bağdat'ta Amerikan personeli var. Vatandaşlarımız için riziko doğarsa müdahale ederiz. İD'i uyarıyorum: Buralara doğru harekete geçerlerse konvoylarını vururuz.
2. Sincar'da (Obama Şengal değil Sincar demeyi tercih etti) bir soykırım tehlikesi var. Dünyanın en eski mezheplerinden birine mensup Ezidiler, katliamdan kaçarak sığındıkları dağda, aç ve susuzlar. Ya dağdan inip katledilecekler ya da açlık ve susuzluktan ölecekler. İnsanlar günlerdir, "kimse yardıma gelmiyor" diyorlar. İşte şimdi ABD yardıma geliyor.
3. Elbette dünya üstündeki bütün sorunlara müdahale edemeyiz. Ama bu bir soykırım tehlikesidir ve "lider (dünya lideri) olarak" böyle bir şeyi önlemek bize düşer.
4. Irak'ta bir ABD kara operasyonu daha olmayacak. Irak ve Kürt hükümetlerini teröristlerle savaşabilmeleri için destekleyeceğiz (= eğiteceğiz, silah vereceğiz).

Obama'nın konuşmasının en çok dikkat çeken yanı, bir uluslararası soruna müdahale açıklaması niteliğindeki konuşmanın esas olarak "içeriye" yapıldığının her an hissedilmesiydi. Obama, Amerikalı yurttaşlara ve bu müdahaleyi kendisine karşı kullanacak olan muhaliflerine seslendi daha çok. "Askerlerimizi Irak ve Afganistan'dan çekip evlerine ben geri getirdim," diye vurguladı. "Hepinizin Irak'ta bir Amerikan müdahalesi daha olmaması konusunda çok hassassınız, biliyorum," dedi. Kara birliklerinin kesinlikle bu işe bulaşmayacağı konusunda güvence verdi.

ABD başkanının konuşması, İD'e yönelik daha kapsamlı bir tehdit içeriyor aslında. Şengal'de dağdaki insanlara yardım atılması bir çırpıda halledilecek bir iş değil, yani Amerikan pilotları oraya gidip gelecekler ve İD'in elinde yerden havaya füzeler olduğu biliniyor. Obama, "ABD vatandaşlarının hayatının tehlikeye düştüğü her durumda müdahale edeceklerini" vurgulamakla, eğer İD ABD uçaklarına roket atarsa bunun da ayrıca bombardıman sebebi olabileceğini bildirmiş oldu.

Şimdilik bunları aktarayım, değerlendirme ve yorumlarla daha sonra uğraşırız.

[EK / Obama'nın konuşmasından yaklaşık bir saat sonra, Al Jazeera English, Amerikalıların Şengal Dağı'na havadan toplam 8000 kişilik yemek ve 2000 litre su içeren yardım paketleri attığını duyurdu. Demek ki ya bu yardım operasyonu sürecek ya da sembolik kalacak ve pek bir işe yaramayacak. Obama'nın konuşmasında geçen "binlerce, belki onbinlerce" ifadesine bakarak, Şengal'deki yardıma muhtaç insanların sayısının tam bilinmediği sonucuna varabiliriz. Bu bile ne kadar korkunç. ]