27 Mayıs 2015 Çarşamba

İşçiler diye birileri vardı, hatırladık mı?

Radikal, 26.05.2015


Türkiye'nin sahici sanayisinin kalbinde, işçilerin kendiliğinden gelişen hareketi yayıldıkça yayılıyor.

Bu ülkenin, hernekadar teknoloji üretmiyorsa da sahici bir sanayisi var ve bu sanayi için en hayatî işkolları devlet tarafından “sendika” adı altında bir cendereye sokulmuş bulunuyor. “Türk Metal” adlı bu kuruluş, şüphesiz birtakım devlet örgütlerinin denetiminde ve yönetiminde, patronları koruyor, işçileri -gerekirse sopayla- sindiriyor.

İzlediğimiz işçi ayaklanmasının özü, ücret artışı veya başka somut talepler değil, “sendika” adı altında kendilerine karşı çalışan bu ceberrut kuruluştan kurtulmaya yönelik bir “haysiyet isyanı”.

Bu çok önemli. Ve şu andaki somut mücadelenin kısa vadedeki somut sonucu ne olursa olsun, bir işçi uyanışının büyük bir ilk adımı.

İkinci önemli nokta, bu direnişin karşısındaki patron örgütünün MESS oluşu. MESS, Türkiye'de muhtemelen bazı işverenlere dahi parmak ısırtacak ölçüde “sınıf bilinçli”, kötü namlı bir mücadele örgütü. MESS'e karşı işçilerin elde edeceği en küçük kazanım dahi insanlık için büyük adımdır.

İşçiler, patronlar, kapitalizm, Türk Metal üzerine ahkâm kesmek yerine, Türk medyasının genellikle yapmaktan hiç haz etmediği bir şeyi yapacak ve sizi işçilerle başbaşa bırakacağım. Bir Facebook sayfaları var: “MİB – Metal İşçileri Birliği”. Twitter hesapları da: @metalmib.

Türkiye, işçiler diye birilerinin varolduğunu, sömürüldüklerini, örgütlenebileceklerini, harekete geçerlerse çok şeyi değiştirebileceklerini büyük başarıyla unutmuştu. Bunları yeniden hatırlamamız umuduyla, 25 Mayıs günü öğle sularındaki yaklaşık bir saatlik MİB hasılatından derlediklerimi yer yer kısaltarak, düzelterek sunuyorum.

Bu uzunca dökümü, sırf meraklısı, aralarda, hareketin niteliğine, olan bitene dair pek çok veri ve gösterge bulabilsin diye yapmıyorum. Aynı zamanda, “Diren xxx” deyişinin, “Direne direne kazanacağız” ve “Biz bitti demeden ... bitmez” sloganlarının yayılıp yerleşmesinden aldığım keyfi paylaşmak için yapıyorum.

• 16:00-00:00 vardiyası şifreni al gel, bunların sonu geldi. Sendika yalakaları adam olun adam. İnsanları fişlemeyin.
• Aksaray sanayi PTT şubesinde e-Devlet şifreleri bitmiş acil gelmesi için telefon açtırdık çok büyük talep varmış Ha Gayret Mercedes Bastır Göster Gücünü "Harranlı"
• Farba yönetimi sendika ile beraber yayınlamış olduğu duyuruda Farba işçisinin nabzını ölçmeye çalışmıştır. Bunun karşılığını yemekte yapmış olduğumuz protestoyla net bir şekilde ortaya koymuş bulunmaktayız.
• Eskişehir Arçelik, Otosan'daki kardeşlerimizle birlikte hareket ediyoruz. E-devlet şifrelerini almayan kalmasın haydi harekete geçme zamanı.
• Mercedes İşçi Kurulu'ndan: Arkadaşlar; TM ve ekibi birebir görüşmelere başlamış. (...) Bizim birinci önceliğimiz TM ve ekibi gidecek, ikinci önceliğimiz ücret konusu olacak. (...) Söz işçinindir artık!
• Haydi Mercedes bitiriyoruz bugün. İstifa etmeyen kalmasin. Haydi Aksaray Mercedes.... İstanbul da bize bakıyor boynumuz dimdik yüzümüz ak.
• Ankara ve İzmir Hidromek uyuma direnişçi kardeşinle omuz omuza yürü zafer inananlarındır...
• Hâlâ istifa etmeyen Delphi'li kardeşler neyi bekliyorsunuz? Arkadaşlarınız hak edip alacak o zammı siz hangi şeref ve yüzle o zammı cebinize koyacaksınız. Ayıptır yapmayın.
• Coşkunöz işçisi arkadaşlar, ciddi bir mücadele sürecinden geçtik. Kararlı ve coşkuluyduk. Ancak patronun oyunlarıyla direnişimiz kırıldı. Aramızda bölünme ve kırgınlıklar oluştu. Bunu aşmalıyız. Yapacak çok işimiz var...
• Ford Otosan'lı kardeşlerim, şimdi tam birlik olma zamanı. Şimdi Tofaş ve Reno'ya oynanan oyunlar, senaryolar, tehditler aynıları size oynayacaklar. Sakın korkmayın birliğinizi bozmayın...
• Formflesk adına paylaştığınız için teşekkür ederim şu an fabrika yöneticileri diken üstünde ben de sizin paylaşımları duvarımda paylaştım ve vardiya amiri yöneticiler arıyor sil diye ama Formflesk işçilerini uyandırana kadar yılmıcam fabrika yöneticileri çalışanları tehdit ediyo şu an izne çıkardı karışıklık olmasın diye gece vardiyalarinda mühendis geziyo
• Bolu Arçelik ... Fabrikanın girişlerinde yazı asılmış. 1000 TL vereceğiz diye. Sizden sadaka istemiyoruz!! (...) Bu arada sendikanın g.tünden ayrılmayıp peşimizde bizleri gözleyen yalamalar siz zam almasanız da olur...
• Yazaki çalışanı olarak; Tm in (Türk Metal) maaşımdan kestiği aidatlari helal etmiyorum.
• Sakarya arma filitre öğle paydosu sonrası işler durdu patron yalvarıyor.
• Yeni gelen mail ile istifaları durdurmaya çalışıyorsunuz ya neymiş 1000 TL hesaplarımıza yatacakmış maaşlarda düzeltme olacakmış herhalde bizi satılık sandılar...
• Hidromek at üzerindeki ölü toprağı direnişe ses ver, izmir ankara uyuma
• Bir insanın yaşayıp yaşamadığını atan nabzından değil onurlu duruşundan anlarsınız......
• Dayanışma şart, yalakalığa hayır, haksızlığa hayır (...) ekmeği için çalışan, savaşan, hakkını yedirmeyen, savunan, koyun gibi yaşayan insanlar olmayan güzel insanlar... Allah'ın rahmeti bereketi üzerinizde olsun...
• Kocaeli Çayırova Şişecam Elyaf Fabrikasında 1000 işçi işten atılan 1 arkadaşları için yürüdü.
• TM sağlığa zararlıdır!
• Bolu arçelik işçisi: Benden selam olsun Bolu beyine.
• Türk Traktör çalışanı eşi: Yahu TM bırak işverenden zam almayı, beyaz yaka bu adamlar yağ kokuyor diye şikayet etti, servisleri ayrıldı, eşlerimizin mesai saatleri değişti, ona bile karşı çıkamadın...
• MERCEDES İŞÇİ KURULU'NDAN: Aksaray PTT'de e-devlet az kalmış.
Eski karakol karşısındaki şubeye Aksaray Mercedes. Orada e-devlet şifresi veriyor. Bugün TM temizlenecek.
• Formflesk çalışma arkadaşlarım uyanın artık yirmi yıllık adam aldığı maaş bin ikiyüz daha neyi bekliyoruz korkma yılma birlik olursak istediğimizi alırız fabrika bizden korkuyo karışıklık çıkmasın diye farketmiyo musunuz bunu...
• Hadi arge, tesellüm, depo, bakımcılar, ofiste çalışan mavi yakalar, sadece istifa ederek kazanımlarımızı katlayabiliriz onlar bizden korkuyolar bizim onlardan korkmamız için bi sebep yok artık hemen istifa et kurtul TM'nin zalimliğinden..
• Coşkunöz'den arkadaşlar kırıldık bir daha toparlanamayız diye düşünmeyin Reno 2012 yılında üretimi durdurup kırılmıştı hatta 33 arkadaşımız çıkarılmıştı ama şu an tekrar biraradalar, hattâ 10 gün üretimi durdurdular.
• Bir sendika bu kadar onursuz olur yarabbim (...) sanki eylem yapanların üstüne emniyeti işvereni onlar saldırtmamış gibi...
• ORS'de de film koptu, diren Reno diren Tofaş diren Türk Traktör, geliyoruz.
• Türk Traktör Erenler/Sakarya'da TM'den istifa edenlerin sayısı 1300 kişiden 900'e ulaşmıştır, vatana millete hayırlı uğurlu olsun...
• Havadaki sıcak hiç problem değil, çektik çadırımızı, burdayız, direne direne kazanacağız.
• ORS'de 7/3 vardiya çıkışı OPEL Nergis durağından Heykele davul zurnalı TM'den kurtuluş yürüyüşü vardır
• Sayfanızı beğenenleri kara listeye alıyorlarmış Bolu Arçelik uyan yarın herkes e-devlet şifresini alsın, öğle yemeğiyle başlıyoruz.
• Ford Otosan İnönü (...) herkes e-devlet şifreleriyle gelsin. Kale yıkıldı artık!!!!
• BİZ BİTTİ DEMEDEN BİTMEZ!
RENO, OTOSAN ve TÜRK TRAKTÖR’de tüm baskı ve yıldırma politikalarına rağmen onurlu direnişimiz devam ediyor.
Son 24 saatte her 3 fabrikada da hem rüşvetler, hem de tehditler devreye sokuldu.
MESS’in niyeti açık: Tofaş’ta varılan anlaşmayı tüm işyerlerinde kabul ettirerek çizilen karizmasını düzeltmek, inisiyatifi bir kez daha kendi eline almak istiyor.
RENO ve OTOSAN’da bu plan şimdiden çöktü. 00-08 vardiyasında üretime başlayacağını duyuran her iki fabrikada da işçilerin direniş iradesi kırılamadı, üretim başlamadı. RENO ve OTOSAN işçileri taleplerini elde edene kadar direnmeye devam edeceklerini bir kez daha gösterdiler. TÜRK TRAKTÖR işçileri ise patronun sabah 08’de üretime başlanacağını duyurmasının ardından anlaşma olmadan üretime başlamayacaklarını açıkladılar.
Böylece MESS’in metal işçileri üzerinde kurduğu saltanat bir kez daha sallandı. Birleşen işçilerin gücü karşısında hiçbir engelin duramayacağı bir kez daha görüldü.
MESS ve bu işyerlerinin yetkili organları ya onuruyla direnişi sürdüren işçilerin taleplerini kabul edecekler, ya da yıllardır sırtımızdan kazandıkları o tatlı kârlarından vazgeçecekler.
Daha şimdiden açılan bu onurlu yolda yürümeye başlayan binlerce metal işçisi daha var. MERCEDES ve OTOKAR işçileri yarın sırtlarındaki TM kamburundan kurtulacaklarını açıkladılar. Birçok fabrikada ise hazırlıklar devam ediyor.
Metal işçisi bir kez ayağa kalktı. Birleştiğinde sahip olduğu o muazzam gücü ciğerlerine bir kez çekti.
İstediğini elde etmeden ise geri dönmeye niyeti yok metal işçisinin.
Bu direniş, MESS kodamanlarının iki dudağı arasında, onların kirli oyunları ile bitmeyecek.
BU DİRENİŞ METAL İŞÇİSİ BİTTİ DEMEDEN BİTMEYECEK!