23 Temmuz 2015 Perşembe

Zengin, muktedir, erkek: ideal zorba formülü

Kamboçya'da, hükümete 100 bin doların üzerinde bağış yapanlara verilen oknha ünvanına da sahip bir işadamı, bir kadını kafasını tekmeleyerek, yerlerde sürüyerek dövdü. Ve neyse ki kaçtığı Singapur'dan dönmesi ve tutuklanıp hapse atılması sağlandı.

VICE News'un haberine göre, Kamboçya'nın "seçkin"lerinin dünyasıyla ilgili pek boktan gerçekleri ortaya çıkaran olay kısaca şöyle: Televizyoncu Ek Socheata (dövülen kadın), ülkenin zenginlerinden Sok Bun (aşağılık herif) ile yemeğe çıkacak bir Japon kadın arkadaşının "sen de gel" demesi üzerine onlarla birlikte lüks bir Japon restoranına gitmişti. Çünkü Sok Bun'la daha önce birkaç defa beraber olmuş ve ondan şiddet görmüş arkadaşı, yemek sonrasında adamla gitmek istemiyor, yanına güç alacağı bir arkadaş arıyordu (genel olarak kadınların pek iyi bildiği bir vaziyet yani). 2 Temmuz günü çekilen ve Socheata'nın 7 Temmuz günü ele geçirip Facebook sayfasına koyduğu, konur konmaz da Kamboçya'nın internete erişebilen kesimini ayağa kaldıran videolarda, Sok Bun'la beraber gitmek istemeyen kadının direnmesi, Bun'un onu zorlaması, Socheata'nın müdahale etmesi, bunun üzerine yumruklara tekmelere hedef oluşu, açıkça izlenebiliyor.

Olay duyulduğunda, tabiî, benzer hemen her durumda olduğu gibi, "Madem kadın heriften daha önce şiddet görmüş, yine niye onunla buluşuyor?" soruları ortaya atılmış. Bunun üzerine gidilince de, olayın münferit olmadığı, ülkede özellikle bu oknha payesi taşıyan alçakların genel olarak böyle davrandığı, herkesin bildiği sır olmaktan herkesin konuştuğu şey olmaya geçmiş. Beğendikleri kadınlara "işini gücünü bırak, sana ev açayım, altına araba çekeyim" muhabbeti yapan zenginler, olumsuz cevap aldıklarında kadınların hayatını kaydırabiliyorlarmış. Şikayetler, genellikle, polisin "tazminat versin, şikayetini geri al" önerisiyle ortadan kaldırılıyormuş. (Daha fazla ayrıntı öğrenmek isteyenler, 25 yaşındaki reklam şirketi çalışanı Srey Sophal'in anlattıklarını okuyabilir -İngilizce.)

Son olayın, zorba zenginin tutuklanmasıyla sonuçlanabilmesi, kurbanın televizyoncu oluşuna, yani görece korunaklı, dayanaklı bir insan oluşuna bağlanıyor. Fakat işte, bu sayede -ve bir defa daha, belirtmek gerekir ki, sosyal medya sayesinde- olay patlayınca, Kamboçya yetkilileri tutuklama kararı çıkarmak zorunda kalmış. Herif Singapur'a kaçmış olduğundan Interpol işin içine karışmış. Sonuçta Singapur mecburen herifi postalamış, 18 Temmuz'da Phnom Penh havalimanında tutuklanmış Sok Bun adlı şahıs. Darısı benzerlerinin başına.

Dünya Ekonomik Forumu'nun raporuna göre,"yargı bağımsızlığı" ve "polisin güvenilirliği" bakımlarından Kamboçya 148 ülke arasında 115. sırada yeralıyor. "Yasadışı ödemeler ve rüşvet" dalındaysa 124. sırada.

Oknha pespayeliğini merak eden olursa da şuraya bakabilir. 2004'te, yirmi (20) kadar seçkin işadamını "onurlandırmak" için düşünülmüş paye, iş ayağa düşünce, 2008'de 200, 2014'te 700 kişiye dağıtılmış.