24 Ekim 2015 Cumartesi

"Kürt şarkıcı sahnede öldürüldü" haberi

Feci bir olaya ilişkin haber, pek çok yayın organında aşağı yukarı şu başlıkla yeralıyor: "Kürt şarkıcı sahnede öldürüldü". Burada ya sahiden feci bir olayla ya da yanlış bilgiyle, ama her hâlükârda bir gazetecilik felaketiyle karşı karşıyayız.

Selim Serhed adlı şarkıcının İstanbul/Avcılar'daki bir türkü-barda, Kürtçe şarkı söylediği için sahnede bıçaklandığı bilgisi, şarkıcının bir arkadaşının ardarda attığı üç tweet'e dayanıyor (ilki burada). Onur Akay'ın Twitter'den duyurduğu şu: "Genç şarkıcı arkadaşımız Selim Serhed bıçaklı saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti. Daha kötüsü, Kürtçe şarkı söylediği için sahnede bıçaklandığını duydum. Oysa Selim Serhed, barış şarkıları söylerdi! Allah ailesine ve çocuklarına sabır versin."

Birçok gazete ve haber sitesi, böyle korkunç bir olaya ilişkin haberi bu ayrıntılarla yetinerek duyurdu. Duyurmayanları bir yana bırakıyor, sırtını tweet'lere yaslayarak gazetecilik yaptıklarını sananlara eğiliyorum.

Milliyet'in haberine, tweet'lerde yeralmayan bir-iki ayrıntı eklenmişti. Biri şu: "Serhed, "Brina Barış" isimli şarkısı ve yaptığı albümlerle tanınıyordu." Yani gazete diyor ki: Tanınıyordu ama biz tanımıyoruz, albümlerinin adını bilmiyoruz, öğrenmeye de zahmet etmedik. Haberdeki bir ayrıntı da Serhed'in üç çocuk babası olduğuydu - ama bu ayrıntıyı Twitter'da ölüm haberi paylaşılırken görmüştüm. Milliyet'in zahmet edip öğrendiği ve bize ilettiği tek ayrıntı, Emniyet'in açıklaması. Polis, cinayet nedeni için "kız meselesi" demiş. Bu kadar. İki kelime, topu topu. Habere Milliyet'i kaynak gösteren Radikal, bu kadarcık bilgiyi de fuzuli görmüş olmalı ki, aktardıkları aslında sadece tweet'e dayanıyor.

Bu yazıyı hazırlarken, Diken'in gerekli gazetecilik zahmetine girip toparladığı ve bir buçuk saat kadar önce yayımladığı haber karşıma çıktı neyse ki. Olayın akışına dair mâkûl gözüken bir anlatım ve Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün "kız meselesinden kavga çıktı" iddiasının temellendirilmiş hali (bıçaklayanın kimliği, tutuklanıp cezaevine konduğu...) var bu haberde.

Bu haberle ilgili rezaletin boyutlarına dair bir-iki ayrıntı vermem gerekiyor. Bir şarkıcının türkü-barda, Kürtçe şarkı söylediği için bıçaklanarak öldürüldüğü iddiası, çok feci zincirleme olaylara kapı açabilecek, son derece tehlikeli bir vaziyetken, bu bile medyamızı asgarî bir haberci sorumluluğuna yaklaştırmıyor.

Yeniülke.net "haber sitesi", sahiden akıl almaz bir tutumla, neredeyse bütün metni "bıçaklı saldırı"dan sözeden tweet'ten oluşan haberinde (başlık, spot, giriş) tam beş defa, Serhed'in "kurşunlanarak" öldürüldüğünü ileri sürüyor. Bir tarafta sansasyon uğruna bunlar olurken, öbür tarafta insanda haberin konusu itibarıyla hayal kırıklığı yaratan başka bir açık ihmal var. Radikal'in Milliyet'ten alıp kırparak koyduğu haberi yayımlayan BirGün de, "Kürt şarkıcı sahnede öldürüldü' başlıklı bir haber için daha fazla bilgi ve hakikat arama gereği duymamış.

Diken'in haberi hâlihazırda ihtiyacı karşıladığından, link vermekle yetiniyorum, şu ana kadar öğrenebildikllerimizi bir de burada aktarmıyorum.