24 Kasım 2015 Salı

Cezayir'de "paralel yapı" tasfiyesi

Cezayir'in eski "terörizmle mücadele" şefi Abdülkadir Ait-Urabi, bilinen ve korku salan adıyla “General Hassan,” bugün (24 Kasım Salı) askerî mahkeme önüne çıkacak. Ülkede bugüne kadar gizli servisten bu kadar üst düzey bir subayın herhangi bir davada yargılandığı görülmedi. Urabi, ordunun emirlerini dinlememek ve hassas belgeleri yok etmekle suçlanıyor. Cezayir Teoman Koman'ı, 2013'te emekli edilmiş ve gözetim altında tutulmaya başlanmış, bu yılın Ağustos ayında da tutuklanmıştı.

İslâmcı silahlı gruplara karşı yürütülen gaddarca savaş, silahlı muhaliflerin gaddarlığını üçe beşe katlayan yöntemlerle bitirildikten sonra, yirmi yıl boyunca bu savaşı idare etmiş Urabi'nin gördüğü nankörce muamelenin gerisinde yatan, Başkan Abdülaziz Buteflika'nın istihbarat servisleri üzerinde mutlak denetim sağlamak, kendisine sadakatlerinden emin olmak istemesi. Lübnan gazetesi The Daily Star'ın aktardığına göre, Cezayir'de başkanın "paralel devlet"i ortadan kaldırmaya giriştiği söyleniyor.

Bu cümleden olmak üzere, General Muhammed Medyen'in de görevine son verilmişti. General Medyen, istihbarat servisi DRS'nin (İstihbarat ve Güvenlik Dairesi) hep geri planda ve kuytuda kalan, General Tevfik adıyla bilinen etkili reisiydi. Gizli servisin başında bulunduğu 25 yıl boyunca o kadar etkiliydi ki, ona "Cezayir'in Tanrısı" lakabını takmışlardı. Bu adama da biraz zorlamayla, Mehmet Ağar ile Veli Küçük karışımının Cezayir versiyonu diyebiliriz sanırım. Şimdi, Urabi'nin avukatı, General Tevfik'i tanık olarak mahkemeye çağırdı. Eğer 74 yaşındaki general bu davete uyar da Oran'daki mahkeme salonuna gelirse, kamuoyu kendisini ilk defa görecek!