26 Şubat 2016 Cuma

Globalleşen savaş - "Afrika cephesi"

Amerikan ordusu Nijerya'da da görev yapacak. Pentagon, Boko Haram'a karşı savaşında Nijerya ordusuna danışmanlık ve eğitim hizmeti vermek üzere komando timleri hazırlıyor. New York Times'a göre başlangıçta sayılarının "birkaç düzine" olacağı tahmin edilen Amerikan komandoları, kuzeydoğu Nijerya'da, Boko Haram'ın güçlü olduğu bölgedeki Maiduguri şehrinde konuşlanacak. Burada Britanya özel birlikleri zaten bulunuyor.

Fransız özel kuvvetlerinin kısa süre önce Mali'de, şimdi de Libya'da yürüttüğü operasyonlar ve Somali'de El-Şebab'a karşı yıllardır sürdürülen uluslararası mücadele ile birlikte düşünülürse, artık "Evrensel Cihad"a karşı bir de Afrika "cephesinin" varlığından sözedilebileceği ortada.

IŞİD, kendine "İslâm Devleti" adını verip halifelik ilan ettikten sonra, "Evrensel Cihad"ın ikinci odağı oldu. Dünyanın pek çok yerindeki cihatçı Selefî örgütler, El-Kaide'den yüz çevirip Irak'taki "Halife İbrahim"e -İD lideri Ebubekir el-Bağdadi- biat ettiler. Nijerya'daki katliamcı örgüt Boko Haram da bunlardan biri.

Amerikan ordusunun Afrika'daki varlığının yayılması, kıtanın topyekûn savaş alanı haline geleceğine dair mevcut endişeleri artıracak bir gelişme. İtilip kakılan yoksul Afrika'da cihatçı örgütler için zemin fazlasıyla bereketli. Yerel vahşet ve dehşet Batı'nın yüksek ateş gücüyle orantılı özensizliğiyle biraraya geldiğinde feci sonuçlar yaratabilir.

ABD'nin "danışman" komandolar gönderme kararı başka bir açıdan da yeni gelişmelerin habercisi olabilir. Washington'un bu devlet ile ilişkileri birçok somut sebeple limonîydi.