6 Mayıs 2016 Cuma

Can'a silahlı saldırı - ilk izlenimler

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı davanın karar duruşmasına verilen arada bir silahlı saldırgan Can'a ateş etti, NTV muhabiri Yağız Şenkal bacağından yaralandı. Saldırıya dair ilk izlenimlerim şöyle:

1. Saldırgan Murat Şahin'in hali tavrı, baştan sona, inanılmaz rahat. Tamamen ne yaptığını biliyor.
2. Saldırgan açıkça, öldürmek amacıyla ateş etmiyor, yaptığının bir "silahlı mesaj" eylemi olduğunu şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koyuyor.

3. Can'ın eşi Dilek ve CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek'in, gösterdikleri büyük cesaret bir yana, silahlı saldırganın yakasına koluna yapışıp onu durdurabilmeleri, saldırgan silahını onlara çevirmediği, ateş etmediği için mümkün olmuş. Bunu yapmadığı gibi, direnmiyor, onların elinden kurtulmaya çalışmıyor bile. Silahlı kolunun dirsekten aşağısı serbest, istediği yere ateş edebilir durumda. Cüsse ve -göründüğü kadarıyla- güç itibarıyla, Dilek'i savurabilecek, Muharrem Erkek ile de boğuşabilecek durumda. Fakat ilk andan itibaren polise teslim olacağını açıkça bildirecek şekilde davranıyor.
4. Saldırganın, Dilek ile Muharrem Erkek'e direnmemesine rağmen, kendisine polisten başkasının dokunamayacağı garantilenene kadar silahını elinden bırakmaması tam bir profesyonellik, "kavga bilir"lik. (Silahı atarsa kalabalıktan birilerinin üzerine atlayacağını öngörüyor.)
5. Saldırganın silahını elden bırakırken bu jesti "gösterişi", yine gayet profesyonelce.
6. Saldırganın ceketinin eteğini kaldırıp bedenini çevirerek başka silahının bulunmadığını polise gösterişi, kezâ. Hiçbirimiz kendiliğimizden böyle bir hareketi yapmayız, sıradan insanın doğal refleksi ellerini kaldırmak olur.

Saldırganın halinden tavrından ötürü, çıkarabileceğimiz ilk ara sonuç şu:
Saldırgan yakalanmayı öngörmüştü. Çünkü orada kaçmaya kalksa Adliye önündeki onlarca polisin onu yakalayamaması çok ama çok acayip olurdu. Yere ateş etmesi, doğrudan kimseyi vurmaması ile yakalanmayı öngörmesi bağdaşıyor.

(Buradakiler sadece görüntüleri izleyerek ve tanık anlatımlarını dinleyerek edindiğim izlenimler. Doğruluk iddiası tahmin ve çıkarım düzeyinde.)

EK / 21:30 / Olaydan birkaç saat sonra izlenimlerim temelde değişmedi. Sadece saldırganın ilk anda silahı Can'ın başına-göğsüne tuttuğunu gördüm. Bu, niyeti konusunda şüphe yaratıyor. Öldürmek istemiş de olabilir. Ayrıca, saldırıdan hemen sonra başlayan saçma tartışmayla ilişkili olarak belirtmek isterim ki, bu bir "henüz öldürmüyoruz" eylemi ise de olayın ağırlığı azalmıyor. Saldırgan o anda Can'ı öldürebilirdi. İktidarın hedef haline getirdiği gazeteci şu anda yeni bir kurban haline gelmiş olabilirdi.

EK / 23:05 / T24'ten Can Bursalı'nın görüştüğü "bir emniyet istihbarat yetkilisi", yukarıdaki gözlemleri doğrular nitelikte sözler söyledi: "Emniyet yetkilisi: Can Dündar'a saldırı organize, saldırgan profesyonel!".