8 Ocak 2018 Pazartesi

Suriye ordusu İdlib'te ilerliyor / Güncelleme / 8 Ocak

Suriye ordusu ve müttefikleri, Hama'nın kuzeyi-İdlib'in güneyinden kuzeye ve kuzeydoğuya doğru başlattıkları harekâtta yeni yerler ele geçirdiler. İdlib'in güneydoğusunda, Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ve DAİŞ'in elinde olan bölgelerle, cihatçı savaşçıların -HTŞ'nin de- yoğun olarak bulunduğu Han Şeyhun civarının bağlantısı böylece kesiliyor. Harekâtın ilk etaptaki büyük hedefi, Ebu el-Zuhur Hava Üssü'nü ele geçirmek.

İdlib-Halep sınırında yeralan üs, 2012 Eylül'ünde silahlı muhaliflerce kuşatılmış, Türkiye-Katar destekli "Fetih Ordusu" koalisyonu İdlib vilayetini ele geçirdiği 2015 yılı Eylül'ünde burayı da düşürmeyi başarmıştı. Ebu el-Zuhur Üssü'nü savunurken Suriye ordusu sayısız kayıp verdi, kaçıp kurtulmayı başaran 60 kadar askere karşılık 40 asker hâlâ kayıp. O zamanki adıyla El-Nusra, yani o sırada El-Kaide'nin Suriye kolu olan, şimdiyse HTŞ'nin omurgasını oluşturan örgüt ve El-Kaide'ye yakın Türkistan İslâmî Partisi'nin cihatçıları, üs alındıktan sonra 56 askeri öldürmüşlerdi. 25 Kasım 2015'te cihatçılar, 42 askerin öldürülüşünü gösteren video yayımlamışlardı.

İdlib'teki gelişmelere ilişkin önceki yazıma iliştirdiğim haritayla şimdi verdiğimi kıyaslarsanız, güneydeki harekâtın yarattığı mevzi değişimini görebilirsiniz. Güneyde, Suriye ordusuna ait kısma ilişik, biraz daha koyu renkli bölge, 2018'in ilk günlerinde rejim güçlerinin eline geçen toprakları gösteriyor. Kırmızı noktalar, Suriye-Rusya bombardımanları veya çatışma alanları. (Bu haritaya dün bakmış olanlar, Suriye ordusunun ilerlediğini kaydedeceklerdir; haritayı 08.01.2018 / 02:40 itibarıyla tekrar güncelledim. Haritalara tıklayıp büyük hallerine bakmanızı tavsiye ederim.

GÜNCELLEME / 03:28 / BÜYÜK PATLAMA / İdlib şehir merkezinin batı kesiminde, en işlek caddelerden birinde muazzam bir patlama oldu. Kafkas cihatçıların örgütü Ecnad el-Kafkas'ın kullandığı altı katlı bina kısmen yıkıldı. Otuzun üzerinde ölü, on kadar yaralı var (içeriden yaralı çıkmak bile çok zor, anlaşılan). Tesadüfen kaydedilen görüntüde patlamanın büyüklüğü insanı irkiltiyor; buraya tıklayıp bakabilirsiniz. Bu kimin eylemi, henüz belli değil. Rusya ve Suriye olabileceği gibi, ABD veya başka örgütlerin işi de olabilir, deniyor. İdlib güneyinde cepheden kaçtığı gerekçesiyle Heyet Tahrir el-Şam'ın Ecnad el-Kafkas'çıları cezalandırmış olabileceği söyleniyor. Sözkonusu Çeçen örgütünün lideriyle 2016 Eylül'ünde İstanbul/Başakşehir'de yapılmış bir görüşmeyi okumak isterseniz buraya tıklayın.