9 Ocak 2018 Salı

İdlib / Cihatçıların güney cephesi çöküyor

Rusya uçaklarının bombardımanı eşliğinde Suriye ordusunun ilerleyişi sürüyor. Harekâtın ilk önemli hedefi Sincar köyünün alınmasından ve el-Zuhur - Maaret el-Numan yolunun tutulmasından sonra Suriye ordusu şimdi de üssün bulunduğu yerleşim merkezine girdi, üsse birkaç kilometre kaldı. Yöre 9 Ocak sabahından beri yoğun şekilde havadan bombalanıyor. Rusya, Akdeniz kıyısındaki, Tartus'taki üssünden de üsse roket atıyor. Cihatçıların üssü koruması artık mümkün değil.

Suriye ordusu karşısında Hama'nın kuzeyi ve İdlib'in güneyindeki cihatçı mevzileri dağılmış görünüyor. Rejim yanlıları, Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) savaşçılarının kaçarken-çekilirken göründüğünü ileri sürdükleri videolar paylaşıyorlar. HTŞ, Kuzeydoğu Hama'da 2014 Temmuz'undan beri elinde tuttuğu, daha önce Çeçen militanları yerleştirdiği, bir nevi üs haline getirdiği el-Rahcan'ı da (Türkçe yazılışı yanlış olabilir) kaybetti ki, bu, bayağı bayağı oralardan çekilme anlamına geliyor.

Bu arada, Hama'nın kuzeydoğusunda ufak bir cebi hâlâ elinde tutmayı başaran DAİŞ fırsattan faydalandı ve HTŞ'nin elindeki el-Hayriye ve bazı toprakları aldı. Suriye ordusu ve Rusya uçakları şimdilik bu yöredeki DAİŞ varlığıyla uğraşmıyor görünüyor. Muhtemelen Batı Halep'in güneyinde ilerledikten sonra DAİŞ'in elindeki bölgeyi çembere alacaklar. Batı Halep'in güneyinde hâlâ HTŞ savaşçıları var, ancak Suriye ordusu cihatçıların elindeki bölgeyi (İdlib+Batı Halep-Kuzey Hama) ikiye böldükten sonra bunların değil tutunması, kaçması bile imkânsız hale gelecek.

Güncellenmiş haritayı sunuyorum (büyütüp doğru dürüst görebilmek için üzerine tıklayın). Kayda değer değişiklik olursa yine güncelleyeceğim. P24'e geniş bir İdlib yazısı yazdım, meraklısı bakabilir: "Bir milyon mülteci daha nasıl olur?"